9 WordPress must do’s

Heb je een een website gemaakt in WordPress zijn er 9 dingen die je zeker niet mag vergeten. Je kunt ze prima zelf doen. Maar zeker ook aan mij uitbesteden.

9 Tips voor een veilige WordPress site:

 

1. Zorg voor een goede backup

Een goede backup is van levensbelang. Als er een keer iets gigantisch misgaat met je website, kun je met een goede back-up altijd terugvallen op een versie waar alles nog wel goed was. Helaas kan er van alles gebeuren waardoor je een backup nodig hebt. Fouten in plugins, een mislukte update. Maar ook kan je website gehackt worden. Op zich allemaal kleine kansen maar het zal je maar overkomen.

Er zijn allerlei hulpmiddelen voor. Maar een goede planning en -liefst- offline opslaan zijn ook van belang!

2. Zorg dat je site up-to-date is

Regelmatig worden er vernieuwing en verbeteringen aangebracht in WordPress en in de plugin van je website. Maar ook worden veiligheidslekken gedicht om hackers buiten de deur te houden.Telkens wanneer er dingen aangepast zijn in WordPress of een

Hoe weet ik wanneer er een update beschikbaar is?

Wanneer je inlogt op je WordPress-website kun je op verschillende plaatsen zien of er iets is dat geüpdatet moet worden. Zo zie je updates voor WordPress direct bovenaan op elke pagina in het dashboard. Wanneer er een update is voor een plugin kun je dit altijd aan het menu-item “Plugins” aan de linkerkant zien. Hier komt namelijk een cijfer te staan zodra er een update beschikbaar is. Updates voor thema’s worden gek genoeg niet op dezelfde manier getoond. Deze kun je pas ontdekken als je naar het thema-overzicht gaat over naar de pagina “Dashboard -> Updates”.

3. Verander de gebruikersnaam “admin”

Als het goed is heeft je webbouwer bij de installatie van WordPress-installatie wordt de gebruikersnaam “admin” die altijd standaard ingevuld al veranderd in iets anders. Hackers richten zich meestal op de gebruikersnaam “admin” om binnen te komen in je site. Dus als je deze gebruikersnaam dus niet gebruikt is je website meteen al meteen een stuk veiliger.

4. Beveilig je website zo goed mogelijk

Je kunt je een website helaas nooit voor de volledige 100% beschermen tegen hackers. Wanneer je te maken hebt met een goede hacker die het specifiek op jouw website gemunt heeft, dan zal hij of zij bijna altijd wel een weg vinden om binnen te komen. Gelukkig richten hackers zich meestal niet specifiek op het hacken van jouw website en wordt er vaak alleen gebruikgemaakt van speciale tools en scripts. Het kan dan gaan om een lek in een oude versie van WordPress, maar het kan ook een lek zijn in een plugin of het thema waar de website gebruik van maakt.

De eenvoudigste en belangrijkste stappen die je kunt nemen om je website veilig te houden zijn het up-to-date houden van je WordPress website en “admin” niet als gebruikersnaam gebruiken. Je voorkomt hiermee direct de grootste fouten waar het meestal al verkeerd gaat.

Naast deze punten kun je echter nog veel meer doen om het hackers zo lastig mogelijk te maken om je website te hacken:

  • Limiteer de inlogpogingen die gedaan mogen worden
  • Je website nog beter beveiligen met een beveiligings-plugin

5. Gebruik een anti-spam plugin

Om te voorkomen dat je veel spam via het contactformulier binnenkrijgt of veel onzin reacties bij berichten.

6. Maak gebruik van een child theme

Hiermee voorkom je dat wijzigingen aan je thema verloren gaan bij het doen van updates.

7. Maak een contactformulier aan

Als je je e-mailadres vermeld op je website loop je grote kans dat je e-mailbox gaat overstromen met spammails die door spammers ge-oogst worden op websites.

8. Website statistieken bijhouden om je websitebezoek te analyseren

Goed om te weten hoeveel bezoekers er op je website komen. Maar nog veel belangrijker is het om te weten welke pagina’s ze bezoeken, hoe lang ze blijven en wanneer en waar ze afhaken. Allemaal om je website verder te verbeteren.

9. Optimaliseer je website voor Google

Zorg ervoor dat Google de teksten op je website goed kan indexeren zonder dat dat ten kostte gaat van de leesbaarheid van de teksten voor je site bezoekers.

 

Mocht je geen idee hebben hoe je bovenstaande punten moet aanpakken. Geen probleem! Ik help je graag.

Vind je dit artikel leuk?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest